CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

September 07, 2010

Nak raya daaaahh... ;)

Alhamdulillah...Insyaallah lagi 2-3 hari akan menjelma lah masa-masa yang dinantikan seluruh umat Islam di seluruh dunia... Yuppp!! Hari Raya Aidil Fitri... Setelah sebulan berhempas pulas menahan diri berpuasa (kalau yang cukup puasa sebulan lah), maka AidilFitri adalah kemuncaknya.

Bagi mak buyong yang tengah sarat ni, faham-faham sajalah situasinya. Persiapan raya untuk diri sendiri pun ala kadar je. Mana taknya, cuma jubah & maternity dress je yang sesuai untuk mommy to be nih...tapi dalam ala kadar tu tetap pilih yang da vassszz kan...mak buyong pun nak nampak meletoppss gak raya-raya ni. Sanggup berjalan pusing-pusing Jalan TAR walaupun selalu ngadu tak larat laaa...hehe...tapi bab-bab bershopping, no. 1 ! Tapi kuciwa  tau mak buyong sebab tak jumpa kasut raya yang sesuai...huhu...Memang rasa nak menangis pun ada. Bila jumpa yang berkenan di hati, sure takde saiz untuk kaki mak buyong yang membengkak dengan jayanya ni. Maka En Hubby pun cadangkan pakai selipar jepun jelah...Ewaaahh...!! Apalah nasib kan...Jaga-jagalah raya tahun depan..

Perhiasan rumah lak memang ala kadar k...Sesape nak datang umah beraya silalah ke umah orang tuaku di Klang okeh..lagipun dah dekat-dekat due date ni maka akan keraplah mak buyong lepak kat umah orang tua. InsyaAllah berpantang pun kat sana. Itu yang malas nak menghias sakan umah sendiri. hehe...

Yang bestnya...mak buyong sangat-sangat excited cari barang-barang baby okeh..! Hehe..pantang pegi mana-mana, asal jumpa je barang baby sure mak buyong rembat pe je yang berkenan. Rasa macam nak beli sume jekkk...!! Geram sangat...comel-comel semuanya...Padahal barang-barang keperluan asas sume dah ada. Ramai yang dah warning jangan beli banyak sangat especially baju-baju sebab baby cepat membesar. Hmmm...bukanlah tak mau dengar nasihat diorang, tapi kan...This is my first baby kay, jadi manalah mak buyong ni tau nak agak-agak kan...Lagi satu, NAFSU okeh..pantang nampak yang comey-comey sure mak buyong tak tido lena kalau tak beli... ;)

Oh ye..ari tu sempatlah berbuka puasa ngan geng-geng mak buyong time skolah-skolah dulu...layanlah pic2 kat bawah ni n abaikan muka mak buyong yang sembab tuh k...

mak buyong berjaya melepaskan diri dgn jayanya
ini belum cukup lagi kay...end result : penuh 1 meja...

mak buyong, esah, mai, put, izza
Okaylah...itu saje untuk n3 kali ni. Bagi yang pulang ke kampung berhati-hati eeh..Di kesempatan ini mak buyong & baby dalam tummy ingin mengucapkan :

Selamat Hari Raya Aidil Fitri
~ Maaf Zahir & Batin ~

August 17, 2010

Ramadan kali ini....

Alhamdulillah....dapat menikmati lagi Ramadan kali ini. Tahun ni memanglah sangat-sangat berbeza dengan suasana berpuasa sebelum ni.

Pertama sekali, tahun ni aku dan En Hubby berpuasa di rumah baru kami. So sekarang kami berpuasa berdua bertiga dengan si kecik dalam tummy ni hah...beza memang berbeza tau..Dolu-dolu dok ngan mak ayah...even puasa pertama dengan En Hubby pun kat umah mak ayah sebab masih dok sana pas kawen. Tahun ni kami pindah ke umah baru, so tugas surirumah itu terpikul lah ke bahu si isteri ni..Paham-paham jelah bila masuk bulan puasa ni banyak lah keje-keje surirumah yang perlu digalas walaupun si isteri ni bekerja. Huhu..dulu boleh gak kawtim ngan mak kan...Sekarang ni semuanya sendirian berhad...

Satu lagi sekarang ni memang terasa sangat-sangat berbeza sebab aku tengah mengandung +- 7 bulan. The great thing of course lah aku boleh berpuasa sebulan tahun ni (unless kalau aku betul-betul terpaksa membatalkan puasa atas sebab2 mudarat). But first day - 3rd day puasa, aku agak stres sikit..mana taknya, gastrik datang menerpa. Aku takde sejarah berpuasa dengan gastrik ni. 1st time kena gstrik ni masa awal-awal aku mengandung sebab morning sickness yang terlalu teruk sampai tak boleh nak jamah sebarang makanan...huhu...malangnya, gastrik tu menyerang kembali saat aku bersemangat nak puasa penuh ni.

Nak dijadikan cerita, hampir seminggu aku tak dapat pegi kerja di sebabkan tu. Memang flat giler ok time tu. Tapi semangat nak puasa tu tetap kuat, so aku banyak rehat je kat rumah. Even keje-keje rumah pun En Hubby yang tolong settlekan. Juadah berbuka & sahur semuanya air tangan makcik/pakcik kat bazaar ramadan tu. hehe...nak buat camne kan. nasib baik En Hubby agak memahami diriku ini..;)

Alhamdulillah. masuk hari ke-4 puasa, badan aku dah boleh berfungsi dengan jayanya. Aku rasa 3 hari yang aku flat giler tu sume proses peralihan kot. Yelah, daripada musim melantak masuk ke bulan puasa sure badan aku terkejut kan. Lebih-lebih lagi berbadan dua ni. Tu yang meragam sket awal-awal...Baby, kita caiyok-caiyok tau puasa ni...;)

Daaa~

July 19, 2010

27 weeks now...

Yeah...it's been 27 wks i've been carrying my precious-little-one inside my womb.. That's mean dah nak masuk trimester ke3 lah...and almost 13 wks to go baby...! ;)

Kini bermulalah episod mengumpul semua barang-barang keperluan untuk baby and mummy too. actually dari awal pregnant lg dah start beli sikit2...(over sungguh kan..!) hehe...nak wat gano..excited nih...

Another things yang wat aku & en. hubby soooo excited adalah nak tau jantina baby kami...hehe..padahal dulu-dulu kalau boleh aku lebih suka surprise...! biar tunggu dah bersalin baru tau kan...Tapi disebabkan pengaruh En. hubby begitu kuat, maka aku pon terikut-ikutlah dia. Lagipon selagi baby lom kuar, memang lom konfem lah kan jantina baby tu...Yolah, kadang-kadang scan pun boleh tersalah gak kan...

Emmm...berbalik kepada ke'teruja'an kami, maka pada check up pada 08/07/10 yang lepas aku pon dengan semangatnya pegilah ke Klinik Kesihatan tu. Cam biasa, ambil no giliran & tunggulah no dipanggil. Bila je no kena panggil, nurse pun buatlah regular check up (Alhamdulillah...so far BP/Urine/Darah/Gula aku berada pada tahap normal). Lepas habis check up & kena cucuk ATT aku pon tanyalah dengan penuh ke'teruja'an itu...

haku :"nurse,  lepas ni jumoa doktor x?"
nurse : " kenapa puan" (sungguh berbudi bahasa gak misi nih)
haku : "harini leh scan kan?" (aku yg penuh mengharap)
nurse lagi : "sbenarnya puan, kalau ibu normal takde apa-apa masalah dengan pemeriksaan, cuma 2 kali je jumpa doktor & scan. 1st time datang dengan dekat-dekat nak bersalin nanti.."
nota kaki : Lepas je nurse tu cakap cenggitu, aku pon terus terkedu and tarik muka masam....! kuciwa aku...! Tipikal gomen tul. Nak tunggu aku ade masalah ke baru nak amik tindakan...!

Soo pastu aku pon blahla dengan langkah yang hampa...Aku pon text la En hubby (dia tak dapat temankan aku ritu sebab ade hal mustahak kat tmpt keje). Aku bagitau lah tak dapat scan & sebab musababnya...En hubby pon jawab dengan penuh kuciwa gak...Sepanjang perjalanan balik ke ofis aku bersms dgn dia. Tetiba dia cadangkan aku terus gi Klinik Soraya (Klinik panel yang selalu gak aku wat check up bulanan di samping KK itu). Kalau nak tau memang tiap-tiap bulan aku akan buat 2 kali check up. sekali di KK & sekali di Klinik Soraya tu. Hehe...alasan...????? Ada aku kesah...!!!

Sepatutnya appointment ngan KS ni pada 12/07/10 & En hubby pun akan temankan aku sekali. Tapi dah dia terover excited sangat dia suh aku pegi check sorang-sorang...Nasib baik gak KS tu mmg 1 jalan ke ofis kan. Aku pon teruslah ke sana.

Sampai sana je tengok-tengok tak ramai orang. Pas wat urine test & tmbg berat (hohoho..beratnye aku..!), terus masuk jumpa Dr..yess...! Dr check pape yang patut and terus dia ajak wat scan...memang melompat2 aku...! Dr pon tanya nape aku excited sgt? aku jwblah..hehe...nak tengok jantina baby dah leh ke Dr time ni? Dr pun senyum je & jawab kalau baby tak segan-segan Insyaallah mudahlah nampaknya...

Masa scan tu aku control je tak geraks bebas k sebab Dr kate klu banyak gerak baby pun akn aktif. nnt susahlah nak nampak 'anu' dia..Pastu dia scan bawah dulu...rupa2nya kepala baby dah dok kat bawah tu..bagus baby kan...pas dia ukur kepala terus dia letak muncung scan tu atas sikit & Dr pun terus cakap..."Haaa..baby boy ni..tu dia punya anu tu..." Aku pon terus je tengok tapi baby dah gerak-gerak lak...jadi aku tak nampak lah...pastu Dr pon gerakkan muncung scan tu cari lagi birdie baby...Dr kata banyak kali gak dia nampak, tapi kejap-kejap sebab baby takleh dok diam kan...Haku??? Tak bape nak nampak lah...tapi bila print, Dr bulatkan lah yang dia kata birdie tadi tuh...So, Dr confirm kate baby boy...;) 

Pastu aku pun balik ofis dengan hati yang puas...! hehe...pas kuar klinik terus je tepon En hubby & seperti yang dijangka-jangka memang dia tersangat-sangat lah happy dapat tau jantina baby kan. Lagi-lagilah bila sebut baby boy...;)

July 05, 2010

pening...

Last week adalah minggu yang teruk sekali....Demam selama seminggu yang cukup untuk mem'panic'kan aku..mana taknya, selama seminggu aku terlantar je kat rumah. Tapi nasib baik doktor cakap taklah terlalu panas. Doktor cakap aku mungkin kurang air je sebab demam aku ni kira pakej ar..demam + batuk + xde suara + selsema....So doktor advise supaya aku rehat je kat rumah. Aku pun memang tak larat nak gi keje sebab hubby pon bukan leh anta aku gi keje (haluan keje kami memang bertentangan k !)

Yang tak bestnya, bila cuti lelama ni mulalah ofis call sebab keje tulah, keje nilah...ish...tak senang betul nak rehat. Dan yang paling tak bestnya bila masuk je keje arini, belambaklah keje yang menanti aku.

PENING !!!!

June 24, 2010

Hepi, Hepi, Hepi.....

Yeay...! England menang malam tadi !!!!!!

June 23, 2010

Kakiku kejang...!

Semalam aku MC sebab tak larat nak gi keje..yup...menambahkan lagi rekod & koleksi cuti sakit aku sepanjang mengandung nih...Tapi ade aku kisah???!!!

Tapi semalam aku cuti bukan sebab gejala-gejala yang selalu aku alami (sakit kepala/muntah-muntah), tapi kaki aku kejang awal pagi (time tengah syok-syok tido..). Huhu....SAKIT GILA !!!! 2 kali aku kena cramp tu dan hasilnya pagi tu aku jalan berdengkut-dengkut dan sangat sakit nak bergerak...

Selama ni aku cuma dengar-dengar je pengalaman mommies yang pernah pegnant, tapi aku tak tau pulak sakit die sampai membuatkan aku meraung-raung pagi-pagi buta tu...Luckily my hubby bukan jenis tido mati dan dialah yang menjadi mangsa aku...hehe.....pagi tu juga dia hantar aku gi klinik sebab tak tahan tengok aku jalan berdengkut-dengkut...

Sampai kat klinik aku pun mengadu lah kat doktor...Doktor pun jawab, maybe aku kurang kalsium. Kalsium?? eerrk....pura-pura buat muka tak bersalah sebab tau sumber utama kalsium itu adalah daripada minuman yang paling aku x gemar...SUSU ! Tak payah nak recall pun mmg aku teramat setuju dengan kenyataan doktor tersebut..manakan tidak, susu anmum yang suami terchentaku belikan hanya kadang-kadang saje menjadi santapanku. Aku cuma ambil pil kalsium sejak awal-awal mengandung dan aku mengaku kepada doktor (doktor lain) yang tekak aku takleh terima susu..Ternyata itu tidak mencukupi lah ye?? isk....

Doktor pon memberikan aku ceramah kepentingan kalsium untuk ibu mengandung especially untuk elakkan kekejangan & kekebasan (kebas-kebas) dan of course kepentingannya kepada bayi dalm kandungan kita...Well, itu takpe lagi...pas die check berat badan aku, sekali lagi dia membuka sesi ceramah ok ! kali ni tentang pemakanan seimbang untuk ibu mengandung pulak...sebab pe dia buka topik tu? sebabnya berat aku bertambah 3 kilo lebih berbanding berat aku bulan lepas....Oouuucch ! Biar betul..???!!

Jadi, memang teruk aku kena bebel ngan doktor semalam. Tapi aku faham dia bebel tu sebab ambil berat kat aku & baby kan...TQ soooo much doc !

Debaran England...!

Ececeeceehh...sibuk lak aku nak berdebar-debar untuk Team England...

Ish...malam ni malam perhitungan untuk England mara ke pusingan kedua (kalah mati) World Cup 2010. Sebenarnya agak hampa ar ngan prestasi diorang untuk 2 game sebelum ni sebab main macam hampeh kay...! Pastu lak David Beckham lak sekadar dok kat bangku pemerhati sebagai penasihat kot sebab kaki dier injured takleh nak main untuk England...papepon still lap u Beckham !!

ok, berbalik semula pasal perhitungan malam ni...yolah, kalau malam ni diorang hampeh gak, terpakse ar diorang balik awal. Oh Tidak..!!! Tapi kalau perform baik punya pun tapi team lain cam USA menang pun takleh gak pegi...Arrrrgh...Ni yang tensen aku tengok bola ni. kalau team feveret dah tak main pasni aku nak sokong team mane lak....uikss..!!! hmmmm..wateverlah....

Daaa ~